fbpx

Съвети за учене преди изпити

Съвети за учене преди изпити

Здравейте, Knowses! Gergana Bloom преди около 2 седмици измисли това име за всички, които четат блога, така че никакво „хора“ повече.
Ако все още има някой неразбрал, то аз съм 7 клас и това автоматично значи, че на 18 и 20 май имам изпити по БЕЛ и математика, а след това и външно оценяване по обществени науки и гражданско право (история и география) на 26 май, Чужд език (за мен английски) на 27 май и на 30 май мен и останалите седмокласници ни очакват природните науки (физика, химия, биология).
Изпитите за мен и всеки съвестен седмокласник занаят много и може би това е причината да съм толкова напрегната.
И след като точих толкова локуми е време да споделя и различни начини за учене преди изпит, за да споделя опита си с вас и да си събера акълите. Да започваме:
– Преписване на материала – да, зверски уморително е, но за хората с механична памет като мен помага много. Не е нужно да пишете абсолютно всичко, просто защото няма да имате необходимото време, а и да го направите, после няма да можете да си разчетете.
– Ако трябва пейте – да, може да ви звучи странно, но двете с Gergana Bloom, която споменавам за втори път в този пост, изпяхме, в буквалния смисъл, урока по биология.
– Не учете през целия ден – вярно е, че преди изпитите се опитваме да натъпчем обратно в мозъка си всичката информация, която е избягала, когато е чула за изпитите, но това не значи, че трябва да ставаме с учебниците и да си лягаме с тях. Дайте си почивка – гледайте филм, слушайте музика, четете книга. Внимание – все пак това не трябва да бъдат основните ви занимания през деня.
– Учете така както ви е най-добре – в леглото, пред телевизора, слушайки музика, учете така както ви е удобно. За много ученици бюрото е като фиксирано място за учене, оглушителната тишина е задължителна, но преди изпитите трябва да разчупим нещата. Колкото по-удобно ви е, толкова по-перманентно ще запомните информацията.
– Решавайте тестове  – практиката преди изпити показва основните грешки на учениците. Отделяйте време и за това, освен припомнянето на правила, закони, определения, теореми, аксиоми и прочие.
– Гледайте положително на нещата – може ни това е най-трудното, поне за мен, въпреки че един ден вярвам, че ще успея, а в другия гледам на изпитите за перфектната възможност да се проваля. Повтаряйте си, че ще се справите, положили сте много усилия.
 Използвайте хайлайтъри и листчета – създайте си легенда за цветовете например:image
зелено: много важно правило
синьо: трябва да си го припомня
жълто: да реша няколко задачи/ да направя няколко упражнения от този тип
розово: госпожата/господинът каза, че дават такива задачи/упражнения всяка година
лилаво: може да ми помогне при решаването на някой тип задачи/ упражнения
оранжево: със сигурност съм забравил/а това и трябва да му се отдели особено внимание
Цветовете ще ви помогнат да запомните тази информация, защото дразнят окото, привикнало да оглежда синьобялата тетрадка.
– Залепяйте листчета с информация – на огледалото, хладилника, таблета, кейса на телефона, учебниците, калъфчето на очилата (ако носите), таблата на леглото, съкровеното бюро, шкафчетата. Жертвайте начинът, по който изглежда дома ви, все пак ви трябват много добри, отлични оценки на изпитите.
– Съпоставяйте наученото – електрони и протони, Австралия и Азия, Рим и Елада, Past Simple и Present Perfect, симетрала и височина, съпоставете знанията си, за да знаете как да откриете правилното решение на задачата/упражнението.
– Разнообразявайте учебните си тетрадки – учебните тетрадки са важен източник на информация и трябва да се връщаме към нея. И ако трябва зачеркнете всяко John в тетрадката ви по английски (Gergana Bloom, трети път), но си създайте причина да се връщате към нея.
– Използвайте всичко, с което разполагате – има причина учителите да изискват всички тези атласи, учебни тетрадки, помагала – всичи те ще ви помогнат, когато стане време да учите за изпит.
– Повтаряйте информацията на глас – така нареченето „зубрене“ може да ви помогне при научаването на урока по история например, особено когато като мен не си допадате с ринляните или просто шумерите не са ваш тип. И ако някой ви е казала, че зубренето води до затъпяване, то също така може да доведе до шестици и торта.
– Поставяйте си ултиматуми – „ако реша този тест по БЕЛ ще прочета малко от книгата си“ „всички теореми за успоредник, квадрат, правоъгълник и ромб и ще има пица за вечеря“ – прости, малки, но много ефективни неща, на които дължа много от оличните си оценки.
 Свързвайте нещата, за които учите, със спомени със съученици – и да, не е проблем да свържете гъбите с мърша (Gergana Bloom, за четвърти път, Емреси), стига да запомните защо гъбите са важни за природата.
image Вярвайте в късмета си – кой знае, може би точно пък тази година listening-а ще бъде за Katy Perry (Gergana Bloom, пети път), геометричните задачи няма да са толкова трудни, преразказа ще е за познат за вас текст, или поне по-лесен за запомняне, по биология няма да има чак толкова ботаника, уравненията по химия няма да са толкова трудни.
Е, Knowses, късмет на изпитите, 7 клас, зрелостниците и външното оценяване по език за 8 клас.
П.С. Блогът ми се следи и от българи, които живеят извън България и затова бих искала да ви помоля за представителката на нашата родина – Поли Генова, която класира България на големия финал на Евровизия. Благодаря на всички!

Взаимствано от „Briana Knows“

0884 561 392